Asya ile Avrupa kıtalarını bir köprü ile birbirine bağlayan İstanbul, iki kıta üzerine kurulu dünyada tek şehir olma ünvanını elinde tutmaktadır. Kurulduğundan beri önemli bir ticaret merkezi olma özelliğini hiç kaybetmeyen bu metropol, 2500 yılı aşan hareketli bir tarihe sahiptir. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'na başkent olmuş bu şehirde, 1600 yılı aşan bir sürede 120'den fazla imparator ve sultan hüküm sürmüştür. Bu alanda da dünyada başka bir örneği bulunmamaktadır. İmparatorluklar başkentiyken, devlet ile birlikte dinlere de idari merkez olan İstanbul, sultan camileriyle süslüdür. Roma devrinden kalma surlar ile çevrili ve 7 tepe üzerine kurulu bu muhteşem kentin yapıları zaman içinde Türk sanatına uygun düzenlemelere uğramıştır. Harap halde bulunan kiliselerin bazıları da tamir ve tadilattan geçerek camiye çevrilmiştir.
KONSTANTINAPOLIS
Miladın 330 senesinde kurulan bu şehre “Nova Roma” ismi verilmiştir. Ama halk bu ismi benimsememiş; buraya Kostantin’in şehri anlamında “KOSTANTINAPOLIS” demişlerdir.
İmparator Konstantin, İsa Mesih ile yayılmakta olan Hıristiyanlık dinini halk için bir kurtuluş olarak görmektedir. Bu yeni dinin gereği soylu tabaka ile halk tabakasını eşit sayma fikri birçok kişiye ters gelmektedir. Ve bu hiç hoş karşılanmamaktadır. Bu İmparatorluk için çok köklü bir değişimdir. Ama o inandığı işi yapmak istemekte ve İmparatorluğunun dilini Latin, dinini de Hıristiyanlık olarak ilan ederek halkını ferahlatmıştır.
Kostantin 7 rakamının uğruna çok inanmaktadır. Bu harfin sayısal bir kuvveti vardır. Etrafında dönen yedi seyyare ile kendisinin bir güneş olduğu ibaresini etrafta yaymak istemektedir. Bu sebeple Forum Kostantin ismi verilen meydana (Çemberli taş) Roma’daki Apollon mabedinden söktürüp getirttiği 57 metre yüksekliğindeki sütunu diktirmiştir. Ve tepesindeki Apollon heykelini de söktürüp yerine kendi heykelini koydurmuştur. Çemberli Taş’ın üzerine “Soli Invicto” (Yenilmeyen Güneş) ibaresini yazdırıp böylece kudretini bütün dünyaya ilan etmiştir.
Şehir 7 tepe üzerine kurulmalıydı. İmparator Konstantin Roma’dan şehre 7 aziz getirip yerleştirir. İnşa edilen surlara 77 kapı açtırır, 7 kandil adını verdiği divanhanesinde 7 bölük hassa kuvveti kuruldurur. Ve Forum Costantin şehrin merkezi olmuştur. Şehrin ikinci meydanı (Augustee) içinde Topkapı ve Ayasofya’yı barındıran meydandır. Etrafı Yunanistan’dan ve Anadolu’dan sökülüp getirilen taşlarla süslü görkemli bir görünüşü vardır.
İstanbul'un, surları içinde kalan bölümünün, yedi tepe üzerinde kurulduğu söylenir. Bu tepelerin yerleri:
1- Topkapı Sarayı, Hipodrom (At Meydanı), Ayasofya ve Sultanahmet Camii'nin Bulunduğu Tepe:
İstanbul’un ilk kurulduğu bölge olan ve eskiden Hipodrom ve Akropol’ün yer aldığı bugünkü Sultanahmet yakınındaki bölgedir. Sarayburnu’na hakim bu bölgede Topkapı Sarayı’nın dışında Sultanahmet Camii ve Ayasofya gibi görkemli yapılar bulunur.
2- Çemberlitaş, Yeni Camii ve Nuriosmaniye Camii'nin Bulunduğu Tepe:
Beyazıt’tan Sultanahmet’e uzanan Divanyolu Caddesi üzerindeki Çemberlitaş sütununun bulunduğu bölge ve yakın çevresidir. Bu bölgedeki en önemli Osmanlı dönemi yapısı ise Nurosmaniye Camii’dir. Bu bölgede Bizans İmparatorluğu döneminde Constantin Forumu yer alıyordu.
3- Beyazıt Camii, Üniversite ve Süleymaniye'nin Bulunduğu Tepe:
İstanbul Üniversitesi kampüsündeki Beyazıt Kulesi’nın (İtfaiye Kulesi) bulunduğu nokta ve çevresidir. Burada tarihi üniversite binasının yanı sıra Beyazıt Camii yer alır. Ancak üçüncü tepenin asıl önemli yapısı, İstanbul’un en görkemli yapılarından olan Süleymaniye Camii’dir.
4- Fatih Camii'nin Bulunduğu Tepe:
Fatih’in merkez noktasında yer alan Fatih Camii ve Külliyesi bu tepenin en önemli yapısıdır.
5- Yavuz Selim Camii'nin Bulunduğu Tepe:
Fatih’in, Haliç’e bakan tepelerinden olan bu böge, Yavuz Selim adıyla anılan semttir. Bölgenin önemli yapıları arasında Sultan Selim Camii vardır. Bu bölgede ayrıca, Fethiye Camii (Eski, Maria Pamakaristos Kilisesi) yer alır. Bu bölgede Bizans döneminde, Bonos Sarnıcı bulunuyordu.
6- Edirnekapı semtinde, Mihrimah Sultan Camii'nin Bulunduğu Tepe:
İstanbul’un en yüksek tepesi olarak bilinir. Haliç’e hakim bu tepede de yine önemli yapılar bulunur. Örneğin; Mihrimah Sultan Camii buradadır. Ayrıca, Bizans’ın Blakherna Sarayı’ndan kalan tek yapı olan Tekfur Sarayı ve Kariye Müzesi de bu bölgededir.
7- Kocamustafapaşa Semtinin Bulunduğu Tepe:
Aksaray ile Topkapı Surları arasında kalan bölgedir. Eski, Makios Sarnıcı’nın (Çukurbostan) yanı sıra bu bölgeye yakın yerde Arcadius Sütunu vardır.
Bunlardan başka, İstanbul'da surların dışında kalan ünlü tepeler şunlardır: Beykoz'da Yuşa Tepesi, Rumelihisarı'ndaki Şehitlik Tepesi, Sarıyer'de Maden Tepesi, Paşabahçe'de Karlıtepe, Beyoğlu'nda Tepebaşı ve Fetihtepe; Şişli'de Hürriyet Tepesi, Gayrettepe, Esentepe, Kuştepe, Köğıthane'de Nurtepe, Şirintepe Seyrantepe, Gültepe, Çeliktepe; Kadıköy'de Fikirtepe, Göztepe; Usküdar'da lcadiye Tepesi, Sultantepe, Nakkaştepe, Büyük Çamlıca ve Küçük Çamlıca tepeleri.
Istanbul dünyanın seçilmiş en güzel beldesidir. O beklenen, müjdelenen bir fethin ganimetidir. Kurulduğu günden beri bir çok isimle anılan Istanbul'un ilk ismi pek bilinmesede "Kutsal Hikmet" anlamındaki "MAKEDONYA"dır. STINPOLIS, AUGUSTA ANTONINA, KONSTANTINAPOLIS, KONSTANTİNİYE, DERSAADET, ASİTANE, DARALİYE, DARÜLHİLAFE, İSLAMBOL tarihde geçen diğer isimleridir.
Ana Sayfa
7 Tepe İstanbul
Eski İstanbul
İstanbul
Konstantiniye
Kostantinapolis
Roma
Tarih
7 TEPE İSTANBUL
18 Ocak 2012
7 TEPE İSTANBUL
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
EmoticonEmoticon